3 Mart 2013 Pazar

Çocuklara sağlıklı abur cuburlar



Ne kadar çabalarsan çabala, çocuğunu albenili abur cuburlardan %100 uzak tutmak zor. Hatta neredeyse imkansız! Çocuklar için özellikle dikkat çekici hale getirilmiş reklamlar var... Paketleri yine çocuklar için şıkırtılı pıkırtılı hale getirilmiş market yiyecekleri var... Bunları ballandıra ballandıra anlatan arkadaşlar var... Diyelim ki, tüm bunları atlatmayı becerdiniz, parkta bahçede çocuğunuza bunları sunan diğer büyükler var! Çocuk sahibi aileler olarak “ben çocuğuma hiç abur cubur vermem” diyerek büyük konuşmaya gerek yok. Ama yapabileceklerimiz var elbette. İyi alternatifler oluşturmak.

Ben Zeyno için evde cips yapıyorum mesela. Sinemaya giderken kendi mısırımızı patlatıp, yanımıza alıyoruz. Kutulu meyve suları yerine evde sıkıyoruz meyve suyunu. Aslında hazırının tadını hiç sevmesede, sırf ambalajları yüzünden istediği çikolatalı sütü de evde hazırlıyorum. Kekleri, kurabiyeleri evde birlikte yapıyoruz. Gazlı içecekler yerine tercihimiz ayran... Bunlar en basit olanları.

Bir de bu işe daha ciddi kafa yoran anneler var. Miss Cilek bloğunun yazarı İpek Kuşcu da bu annelerden biri. Kuşcu, “Abur Cubura En Güzel Alternatifler” kitabında, endüstriyel abur cubur gıdalara, en az onlar kadar çekici ve albenili alternatifler sunuyor. Ev yapımı çikolatadan, zeytin ve badem ezmelerine, ballı kuru meyveli dondurmadan, rengârenk akıtmalara, enerjik karıncadan, patates dinazoruna toplam 75 tarif var bu kitapta.

Birinci baskısı Ekim 2012’de yapılan kitap 96 sayfa ve HayyKitap’tan çıkmış. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder