12 Ağustos 2013 Pazartesi

Ah o Antep yemekleri...



2003 yılının Temmuz ayıydı. Hazırlanmasına katkıda bulunduğum aylık yemek dergisinde yayınlanmak üzere, yerinden yöresel tarifler toplayacaktım. Bütün arkadaşlarım Ege ya da Akdeniz’de bir rota hazırlamamı öneriyordu. Böylece 2 hafta boyunca denize de girebilecektim. Ama eşim de gezinin fotoğrafçısı ve yedek şoförü olunca, biz rotamızı, o güne kadar hiç gitmediğimiz ve gitmeyi hep istediğimiz Güneydoğu’ya çevirdik. Nevşehir’den başlayan 15 günlük gezimizde tam 6 il gezdik. Ve tabii bol bol yemek yedik. İşte ne zaman birisi Antep dese aklıma bu gezi; bu gezi gelince de Antep’te yediğim Ali Nazik gelir. Daha sonra ünlü-ünsüz pek çok kebapçıda Ali Nazik yedim ama o tadı bir daha bulamadım.   

Ve bana bu geziyi ve o muhteşem Ali Nazik’i en son, bu haber hatırlattı.Lavantin Antep Yemekleri blogunun yazarı Şükran Sargın, hatta taburesinde oturmuş yemek pişirirken hatırladığı dedesinden ve annesinden öğrendiği yemekleri, tüm evlerde pişirilsin diye En Güzel Antep Ev Yemekleri isimli kitapta toplamış. Hayy Kitap’tan çıkan bu kitapta sadece tarifler yok ama. Antepli kadınlar gibi dolma yapmanın, yoğurdu pütürsüz pişirmenin, naneli yağı yemyeşil hazırlamanın püf noktaları da yine bu kitabın sayfalarında. Merak edenler için: Kitap 390 sayfa ve 25 TL.

Hazır semizotunun tam zamanıyken, buyrun kitaptan semizotlu bir Antep tarifi:

PİRPİRİM CACIKLI ARAP KÖFTESİ
5-6 KİŞİLİK

Malzemeler

2 bardak simit (köftelik bulgur)
200 gr kara et (yağsız, sinirsiz, 2 kere çekilmiş kıyma)
1 baş çok ince kıyılmış kuru soğan
1-2 kaşık un
Tuz, karabiber, pul biber
Köfteleri kavurmak için zeytinyağı
Cacığı için:
1 kase (250-300 g) iri doğranmış pirpirim (semizotu)
2 kase süzme yoğurt
2-3 diş sarımsak

Yapılışı

İnce bulgur, kıyma, çok ince kıyılmış soğan, tuz, baharat ve unu karıştırın. Gerektikçe su ilavesiyle 15-20 dakika yoğurun, iyice sakızlanmasını sağlayın. Bulguru yumuşayıp, yeme kıvamına gelen köfteden misket büyüklüğünde parçalar koparıp, ellerinizi sık sık ıslatarak yuvarlayın. Köfteler bitince geniş bir tencereye biraz su koyup kaynatın. Üzerine bir süzek koyun. Köfteleri süzeğin üzerine döküp üzerini kapatın. 15-20 dakika buharda pişirin. Tadına bakarak pişip pişmediğini kontrol edin. (Köfteleri suda haşlayanlar da var.)

Zeytinyağını tavaya koyup kızdırın ve pul biberi atın. Pişen köfteleri de tavaya ilave edip bir süre kavurun.

Ilıtılmış sarımsaklı yoğurtla semizotunu karıştırıp tuzunu atın. Geniş bir tabağa yoğurtlu semizotunu yayıp üzerine kavrulan köfteleri dökün. Pul biberle süsleyerek servis yapın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder