30 Ocak 2013 Çarşamba

Daha bol süt için


Hamilelerin en çok endişe duyduğu konulardan birisi, “acaba sütüm gelecek mi?”dir. Emziren annelerin en çok korktuğu şey ise sütlerinin kesilmesi veya bebeklerinin gelişimi için yeterli olmamasıdır. Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, sütü arttırmanın 10 kolay yolunu şöyle sıralıyor:

Sıvı tüketiminizi arttırın: Süt üretiminin yeterli olmasında en önemli koşul, annenin tükettiği sıvı miktarıdır. Günde 3-3,5 litre sıvı tüketiminin süt miktarını arttırmakta ciddi rol oynadığı uzun zamandan beri bilinmektedir.

Zayıflama diyeti yapmayın: Emzirme döneminin ilk altı ayında yapılan zayıflama diyetlerinin süt üretimini ciddi anlamda azalttığı bilinen bir gerçek. Bu nedenle emziren annelerin bebek ek besinlere geçene kadar zayıflama diyeti yapmaması önerilir.

Karbonhidrat tüketiminizi kesmeyin: Emzirme döneminde yapılan en büyük yanlışlardan biri zayıflamak adına karbonhidrat tüketiminin tamamen kesilmesidir. Emziren annenin beslenmesinde mutlaka ekmek, pilav, makarna ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları yer almalıdır. Şekerli besinlerin süt yaptığına inanılması bir şehir efsanesinden öte değildir.

Rezenenin gücünden faydalanın: Yapılan bilimsel araştırmalar; rezene tohumunun ve rezene çayının süt miktarını arttırmakta yararlı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Rezenenin aşırı tüketiminin ise süt üretimini tamamen durdurabileceği de biliniyor. Rezeneyi sadece çay olarak tüketmek zorunda değilsiniz. Suda haşlayarak veya az yağda çevirerek de tüketmeniz mümkün.

Fesleğenin etkisini unutmayın: Fesleğen bitkisinin de düzenli kullanımda anne sütünü arttırabileceği bilinir. Yemeklerinizde fesleğene daha çok yer açın.

Yeşillere daha çok yer açın: Koyu yeşil yapraklı sebzelerin anne sütünü arttırmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Salatalarınızda roka, maydanoz gibi yeşilliklere yer verin. Semizotu, ıspanak ve pazı gibi sebzeleri de haşlayarak, sebze yemeği şeklinde veya az yağda çok öldürmeden kavurarak tüketebilirsiniz.

Turuncuları sofranıza alın: Havuç, balkabağı, kavun gibi turuncu renkte olan ve beta karotenden zengin olan sebzeler süt üretimini arttırmaya yardımcıdır. Havuç ve balkabağını çorbalarınızda, yemeklerinizde ve tatlılarınızda kullanabilirsiniz.

Protein olmadan olmaz: Sütün ana yapısında da yer alan protein, süt veren annelerin beslenmesinde yer alması gereken bir kaynaktır. Emziren anneler, her gün düzenli olarak süt, yoğurt, ayran, peynir, yumurta, et, tavuk, balık gibi kaliteli protein kaynaklarını tüketmelidirler.

Arpa mucizesi: Ülkemizde daha çok alkolsüz bira veya malt içecek olarak tercih edilen, arpa ile hazırlanmış yiyeceklerin veya çimlenmiş arpa suyunun, anne sütünün verimliliğini ciddi anlamda arttırdığı gözlenmiştir. Ülkemiz için yeni bir kavram olsa da, birçok ülkeden uzun zamandır anne sütünü arttırmak için kullanılan bir tahıldır.

Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem ŞEBER


Gelelim kızını 21 ay emzirmiş benim bu konudaki yorumlarıma:

Süt üretimin artmasının koşulu sanıldığının aksine, bol helva yemek değil, bol sıvı tüketmek. Emziren bir annenin 3,5-5 litre arası sıvı tüketmesi öneriliyor. Elbette bu miktarın tamamının su ile karşılanması mümkün değil. Bunun için bitki çayları, ayran, çorbalar ve şekersiz meyve kompostolarından destek almak en güzeli. Annemin gece yatarken başucuma koyduğu kuru meyvelerden yapılmış şekersiz komposto ve birkaç ceviz, kızımı gece emzirirken bana iyi destek olmuştu.

Kilolara fazlaca takmamak gerek kafayı. Emziren bir annenin ilk altı ay yapması gereken tek şey yeterli ve dengeli beslenmek. Bunu yaptığınızda, kilolarınız zaten yavaş da olsa gidiyor. Bebeğiniz ek gıdalara başladığında, yani yaklaşık 6 ay sonra, eğer gerekiyorsa siz de hafif bir zayıflama diyeti uygulayabilirsiniz belki. Zayıflamak uğruna karbonhidratlardan da vazgeçmeyin sakın. Pilav ve makarnayı, abartmadan mutlaka yemelisiniz bu dönemde de.

Rezenenin bu konuya etkisi üzerine bir deneyimim yok. Benim deneyimim ısırganla ilgili. Annem tazeyken toplattırıp, gölgede kurutturmuş ve bana vermişti. Ben de bir tutam kurutulmuş ısırganı sıcak suya koyarak, günde birkaç fincan içmiştim. Sanırım işe de yaradı. Zaten piyasada süt arttırma çayı olarak satılan karışımların içeriğinde de ısırgan var. Ama bu otları kullanmadan önce dikkatli olmak lazım. Çünkü pek çok otun, aşırı tüketiminde sütü kesici etkisi de var!

Malt içeceklerinin gücünden ben maalesef yararlanamadım. Doktorumun önerisiyle eczaneden birkaç kutu almıştık ama maalesef tadı hiç ama hiç hoşuma gitmediğinden birkaç yudum denemekten öteye gidemedim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder