3 Mayıs 2013 Cuma

Bir O Yaka Bir Bu Yaka'dan lezzetler


Türlü türlü otlar... çeşit çeşit deniz mahsulleri... rengarenk sebzeler... taptaze meyveler... Hem sağlığı hem de lezzeti bir arada sunan, rengarenk bir kültürdür Ege mutfağı. Ama Ege’nin yemek konusunda sürekli çekişen iki kardeşi pilakinin kimin yemeği olduğuna bir türlü karar veremez. “Bu yaka”dan Gökçen Adar ile “o yaka”dan Maria Ekmekçioğlu’nun birlikte hazırladığı Bir O Yaka Bir Bu Yaka, işte bu tür sorulara yanıt veren bir kitap.

Eğer Ege’nin renklerini, lezzetlerini, mimarisini; kısacası her şeyi seviyorsanız, bu kitaba da mutlaka göz atmalısınız. Çünkü bu kitap hem göze hem damağa sesleniyor.

Ve işte kitaptan bir tarif: 

Ahtapot Sakız Yahnisi

• 1 adet kiloluk şoklanmış ahtapot
• 1 su bardağışarap
• 40 adet arpacık soğan
• 1 çorba kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
• 1 parça sakız
• 1 su bardağı haşlanmış deniz börülcesi
• 1 çay bardağı zeytinyağı
• 1 çorba kaşığı limon suyu
• 1 tatlı kaşığı sirke
• 1’er tatlı kaşığı pul biber ve tuz

Ahtapotun şapkasını ters çevirin. İç organlarını temizleyip kollarının aralarını 1 cm derinliğinde kesin. Yıkayıp tencereye alın. Üzerine şarap döküp kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı olarak, yaklaşık 2.5-3 saat pişirin. Soğumaya bırakın.

Arpacık soğanları bol suda dinlendirip kabuklarını temizleyin. Kızgın zeytinyağında parti parti kızartın. Daha sonra yayvan bir tencereye alın.

Pişmiş ahtapotu kuşbaşı doğrayıp soğanların üzerine ekleyin. Dövülmüş sakız, portakal kabuğu, limon suyu, sirke, 1 çay bardağı su, deniz börülcesi ilave edin. Kısık ateşte bir taşım pişirin. Pul biber serpip, servis yapın.

2 yorum:

  1. Nurdancım, ancak önüme gelirse yerim, hayatta ahtapotu elleyip temizleyip onu yiyemem, bütün tavuk, büyük parça et, hayvanı tam görmeye tahammülüm yok, balık dışında, karadeniz uşağı olduğumdan doğuştan alışığım...

    YanıtlaSil
  2. o zaman sen bana gel Çağlayan. Dolapta kuzu kuzu yatan 2 ahtapot var. Pişirmesi benden, yemesi senden ;)

    YanıtlaSil