2003 yılının Temmuz ayıydı. Hazırlanmasına katkıda
bulunduğum aylık yemek dergisinde yayınlanmak üzere, yerinden yöresel tarifler
toplayacaktım. Bütün arkadaşlarım Ege ya da Akdeniz’de bir rota hazırlamamı
öneriyordu. Böylece 2 hafta boyunca denize de girebilecektim. Ama eşim de
gezinin fotoğrafçısı ve yedek şoförü olunca, biz rotamızı, o güne kadar hiç
gitmediğimiz ve gitmeyi hep istediğimiz Güneydoğu’ya çevirdik. Nevşehir’den
başlayan 15 günlük gezimizde tam 6 il gezdik. Ve tabii bol bol yemek yedik.
İşte ne zaman birisi Antep dese aklıma bu gezi; bu gezi gelince de Antep’te
yediğim Ali Nazik gelir. Daha sonra ünlü-ünsüz pek çok kebapçıda Ali Nazik
yedim ama o tadı bir daha bulamadım.
Ve bana bu geziyi ve o muhteşem Ali Nazik’i en son, bu haber hatırlattı.Lavantin Antep Yemekleri blogunun yazarı Şükran Sargın, hatta taburesinde oturmuş yemek pişirirken hatırladığı dedesinden ve annesinden öğrendiği yemekleri, tüm evlerde pişirilsin diye En Güzel Antep Ev Yemekleri isimli kitapta toplamış. Hayy Kitap’tan çıkan bu kitapta sadece tarifler yok ama. Antepli kadınlar gibi dolma yapmanın, yoğurdu pütürsüz pişirmenin, naneli yağı yemyeşil hazırlamanın püf noktaları da yine bu kitabın sayfalarında. Merak edenler için: Kitap 390 sayfa ve 25 TL.
Hazır semizotunun tam zamanıyken, buyrun kitaptan
semizotlu bir Antep tarifi:
PİRPİRİM CACIKLI ARAP KÖFTESİ
5-6 KİŞİLİK
Malzemeler
2 bardak simit (köftelik bulgur)
200 gr kara et (yağsız, sinirsiz, 2 kere çekilmiş
kıyma)
1 baş çok ince kıyılmış kuru soğan
1-2 kaşık un
Tuz, karabiber, pul biber
Köfteleri kavurmak için zeytinyağı
Cacığı için:
1 kase (250-300 g) iri doğranmış pirpirim (semizotu)
2 kase süzme yoğurt
2-3 diş sarımsak
Yapılışı
İnce bulgur, kıyma, çok ince kıyılmış soğan, tuz,
baharat ve unu karıştırın. Gerektikçe su ilavesiyle 15-20 dakika yoğurun, iyice
sakızlanmasını sağlayın. Bulguru yumuşayıp, yeme kıvamına gelen köfteden misket
büyüklüğünde parçalar koparıp, ellerinizi sık sık ıslatarak yuvarlayın.
Köfteler bitince geniş bir tencereye biraz su koyup kaynatın. Üzerine bir süzek
koyun. Köfteleri süzeğin üzerine döküp üzerini kapatın. 15-20 dakika buharda
pişirin. Tadına bakarak pişip pişmediğini kontrol edin. (Köfteleri suda haşlayanlar
da var.)
Zeytinyağını tavaya koyup kızdırın ve pul biberi atın.
Pişen köfteleri de tavaya ilave edip bir süre kavurun.
Ilıtılmış sarımsaklı yoğurtla semizotunu karıştırıp
tuzunu atın. Geniş bir tabağa yoğurtlu semizotunu yayıp üzerine kavrulan
köfteleri dökün. Pul biberle süsleyerek servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder