* Dünyada üretilen gıdanın üçte biri yani 1,3 milyar ton gıdayı kaybediyor ya da israf ediyoruz.
* Her yıl, zengin ülkelerdeki tüketiciler 222 milyon ton gıdayı çöpe atıyor. Tüm Sahraaltı Afrika Kıtası’nın gıda üretimi ise sadece 230 milyon ton.
* Almanya’da Stutgart Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, Alman halkı yılda 11 milyon ton gıdayı çöpe atıyor. Yani bir Alman, yıllık 235 Euro değerinde gıdayı hiç tüketmeden israf ediyor. Bu rakam dünyada 1,5 milyar insanın yıllık gelirine eşit.
* Her sene kayıp veya israf olan gıdanın miktarı, dünyada her yıl yetişen tahıl mahsulünün yarısından fazla (2009 ve 2010’da 2,3 milyar ton)
* Evlerde meydana gelen israf yüzde 42 (Bunun yüzde 60’ı rahatlıkla önlenebilir durumda)
* Gıda üreticilerinde yüzde 39
* Perakendecilerde yüzde 5 ve
* Catering sektöründe yüzde 14
Gıda israfı konusunda ne yazık ki, ülkemizdeki tablo da Avrupa’dakinden farklı değil. Son verilere göre 12 milyon insan yoksulluk sınırının altında yaşarken, her yıl 3,6 milyar liralık ekmek çöpe gidiyor.
Tüm bu rakamlar neyi mi gösteriyor peki?
Dünyamız, 7 milyarı aşan nüfusunu, kıt kaynakları ile doyurmakta yetersiz kalıyor. 1 milyarı aşan insan açlık sınırında yaşıyorken, dünyada üretilen gıdanın üçte biri sofralara bile ulaşamadan çöpe gidiyor.
“Gıdanı Koru” projesi de, bu rakamlar ışığında hayata geçmiş. Gıda israfının başlıca sebeplerinden biri olan yetersiz ambalajlama gerçeği konusunda harekete geçen EUPC Avrupa Plastik Üreticileri Birliği, “Gıdanı Koru” projesini başlatmış. Her yıl milyonlarca ton gıdanın çöpe gittiği ülkemizde de benzer önlemlerin uygulamaya geçirilmesi için çalışmalara başlanacakmış. Proje kapsamında atılacak ilk adım ise ambalajlama konusunda. Gıdaları doğru şekilde ambalajlayarak, kayıpları yarı yarıya azaltabileceğimizi vurgulayan EUPC İcra Kurulu Üyesi Yavuz Eroğlu, Avrupa’da yürüttükleri Gıdanı Koru projesi kapsamında alınan önlemlerin Türkiye’de de uygulamaya geçmesini hedeflediklerini, aşevleri ile okullarda çocuklara süt dağıtımı gibi geniş kapsamlı projelerde israfın artması nedeniyle yeni bir modele ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.
Sizce, evlerimizde dikkat edeceğimiz birkaç ufak noktayla, bu çabaya destek olmamız mümkün değil mi?
EUPC İcra Kurulu Üyesi Yavuz Eroğlu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder